Senders de gran recorregut (GR) al País Valencià

GR 7 LA FARGA DE MOLES (Lleida) – TARIFA (Cadis)

L’itinerari del tram valencià és una línia sinuosa de nord a sud que recorre tota la comunitat per la seva part interior amb una llargada total d’uns 550 km. Aquest sender entra a Castelló pels Ports de Tortosa i a Fredes troba la primera població valenciana, continua per Vallibona, Morella, Ares de Maestre, Benasal, Sant Joan de Penyagolosa, Vilafermosa, Sant Vicent de Cortes, Montanejos (GR 36), Montan, Begís, Andilla, Xelva, refugi Las Lomas, cerro simón, Tabarla. Cortes de Pallas, collada del Caroche, Casas de Benali, Venta Boquilla, refugi Santiago Reig, Alcoi, Castalla, Elda i Pinós que és la darrera població abans d’entrar a Múrcia.

GR 10 PUÇOL – ALDEA DEL OBISPO – TERMAS DE MONFORTINHO

El tram valencià té l’inici a Puçol (amb els tarongers per paisatge) i va vers l’oest pel Picaio, el convent de Sant Esperit, Segart, refugi Vicent Penyafort, Serra, Gátova, santuari de la Verge de la Cova Santa, Sacañet, Andilla i Arcos de las Salinas; en total uns 130 km de recorregut. A Andilla coincideix amb el GR 7.

GR 33 SENDER DE LA LLUNA PLENA

Es tracta d’un itinerari que uneix la costa marítima amb l’interior, concretament amb Sant Joan de Penyagolosa (GR 7), tot travessant la província de Castelló de la Plana. El recorregut, de poc més de 60 km, és el següent: Castelló de la Plana (plaça Sant Roc), Pedrera La Torreta, Sant Vicent Borriol, Pedra Serra Borriol, pou del Mollet, bassa de les Oronetes, rambla de la Vídua, Les Useres, pou del Mas d’Avall, Sant Miquel de les Torroselles, Peiró Xodos, la Banyadera i Sant Joan de Penyagolosa.

GR 36 SERRA D’ESPADÁ

Recorre la serra d’Espadá en direcció nord-oest/sud-est, als darreres estreps del Sistema Ibèric i té com a màxima altitud la Ràpita (1.103 m) i el cim que dóna nom a la serra, l’Espadá, de 1.099 m. S’estén entre les conques dels rius Millars i Palància, al sud de la província de Castelló, per antics camins de ferradura i per pistes forestals. El seu recorregut, de 65 km, té l’inici a Nules, a la costa marítima i continua vers Vilavella, Eslida, Ain, l’Alcúdia de Veo, Vilamalur, Torralba del Pinar i acaba a Montanejos on coincideix amb el GR 7.

GR 37 LA SERRANIA – VIES PECUÀRIES

Recorre la zona nord-occidental de la província de València, Té un itinerari circular de 62 km i passa per Titaguas, Racó del Tío Escribano, Aqueducte dels Arcs, Alpuente, Font del Cabezo, La Yesa, la Cuevarruz, Cañada Pastores, la Torre, Losilla, de Aras, Aras de Alpuente i Titaguas. L’objecte d’aquest sender és el connectar 5 carrerades que passen per aquesta zona i que han estat testimonis de la transhumància des de l’Edat Mitjana.

GR 92 SENDER MEDITERRANI

Comença en Port-Bou (França) i enllaça amb el GR7 fins a Tarifa. Al País Valencià coincideix amb la calçada romana Via Augusta, des de Traiguera (Vinaròs) fins al Pilar de la Foradada. El recorregut és de 454 km, encara que no està totalment senyalitzat en l’actualitat. Va des de Vinaròs, passant per Benicarló, Peníscola, Cabanes, Castelló, Nules, Almenara, Sagunt, El Puig, València, Cullera, Gandia, Oliva, Dénia, Xàbia, Calp, Benidorm, El Campello, Alacant, Santa Pola, Guardamar, Pilar de la Foradada.