Festes i porrats

SANT BLAI

Aquesta festa se celebra a Pedreguer els dies 2 i 3 de febrer. Durant aquests dies hi ha una fira medieval a la plaça del poble, pujant cap a la Capelleta, on es troba la imatge del sant i se celebra la festa. Hi ha “paraetes” i més amunt trobarem el que nosaltres anomenem el porrat.

El dia 2, el primer dia, es realitza la pujada del sant cap a l’ermita acompanyats de la banda de música i, en arribar, s’encén un castell de focs artificials. Durant tot el dia següent sant Blai roman a l’ermita perquè puga ser visitat per tota la gent i es pot tocar una campaneta que hi ha, en ser estirada d’una corda que penja. En aquest dia 3 de febrer se celebra una missa en honor al sant a la Capelleta. Eixe mateix dia de vesprada, cap a les 6 aproximadament, es quan es realitza la baixada juntament amb la banda de música. A continuació, a la plaça, es fa un castell de focs artificials i després s’entra el sant de nou a l’església.

SANT ANTONI

La festa de sant Antoni ha estat la data que ha fixat nombroses celebracions hivernals d´arrel precristiana. Rituals de fertilitat i de purificació, propis de carnestoltes, han acabat en moltes poblacions sota l´advocació de sant Antoni. Sant Antoni va viure entre els segles III i IV. La seua vida, contada per sant Atanasi, explica que el sant era un jove de bona família. Quan tenia vint anys va escoltar, a l´església, el passatge on es diu: “Si vols ser perfecte, vés, ven el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor al cel; després vine i segueix-me” (Mt19:21).

Tot seguit, va vendre la seva hisenda, va distribuir els diners entre els necessitats i es va retirar a fer oració al desert. La llegenda explica també que, en el transcurs de la seua vida, va haver de suportar innumerables temptacions dels dimonis que, a més, el van castigar durament.

A la Marina Alta, la festa de sant Antoni se celebra el 17 de gener. La benedicció d’animals és l’acte més tradicional.

A la nostra localitat, aquest dia ens reunim a la plaça del poble i tots en romeria pugem a la capelleta de sant Blai, on es realitza la benedicció dels animals. Cap al migdia, totes les colles d’amics s’ajunten per a dinar i fer la tradicional paella.

SANT BONAVENTURA

Aquesta festa se celebra a Pedreguer a mitjan juliol, concretament el 15 de juliol, dia del nostre patró. Són els dies de la festa major.

Durant els deu dies que duren les festes, es fan bous al carrer quasi tots els dies, a la nit hi ha ball a la plaça….

Les festes comencen divendres, quan es fa el pregó i se’n anuncia el començament. A partir d’aquest dia es fan bous a la plaça, on es troben els “palcos” i acudeix gran nombre de visitants de diferentes poblacions, els quals comparteixen amb nosaltres les festes. Diariament hi ha entrada de bous, element principal d’aquestes festes: de matí (vora a les 8), una altra a les dotze del migdia, a les 7:30 de la vesprada i cap mitja nit. Les entrades van sempre acompanyades de solta de vaquetes.

A les festes de sant Bonaventura, els que més gaudim, aixó no vol dir que els altres no ho facen, són els quintos, una edat a la qual tots esperem que arribe, els 18 anys.

A més dels bous, a la nit hi ha balls a la plaça amb orquestres o al pati del col.legi l’Alfàs, on actuen alguns grups de música. De vesprada, hi ha dies que es realitzen teatres i danses com a alternativa dels bous.

El dia del patró és un dia especial, no sols perquè no hi ha bous, sinó perquè es fa una processó, una ofrena i una missa en honor al sant. A la nit s’encén un espectacular castell de focs artificials i en acabar hi ha ball a la plaça.

El dissabte de festes, de vesprada, té lloc la desfilada de carrosses, una festa molt animada per a tot el poble ja quen acompanyades per la banda de música.

Com a cloenda de festes es fa una solta de vaquetes que dura fins a la matinada.