Ruta d’En Josep de la Tona
Barranc de la Parra, Mas d’En Durà i la Vall de la Llosa

Característiques:

 Distància: 9’2 km.

 Duració: 3 hores a peu sense parades.

 Dificultat: mitjana – baixa. Marques: el circuit està marcat. Recomanacions: convé portar aigua.

 Regles bàsiques de comportament: No feu foc, atenció als fumadors amb els llumins i les cigarretes mal apagades, deixeu la

muntanya neta. Respecteu el patrimoni històric, edificat o no, el natural, etc.

Itinerari:

Aquesta ruta pren el nom d’En Josep de la Tona. Nombroses llegendes situen les activitats del mític bandoler en aquest trajecte. La novel—la “La pols i el desig” de Jesús Monjo en fa una recreació així com “El robatori de Benimassot” de Manel Arcos.

Situats a la Glorieta ens dirigim a la carretera de Benidoleig.   A uns 600 metres ens desviem   a l’esquerra per prendre el camí de la Torre, des d’on podrem veure, novament a l’esquerra, la torre de Benimarmut. Pel camí del Campell a uns 300 m., hi trobem, a mà esquerra, el   forat del Lirio. Continuem pel camí fins arribar una altra vegada a la carretera de Benidoleig. Més endavant, a 400 m, prenem, també a l’esquerra, el camí del barranc de la Parra. A uns 800 m. de l’entrada, a la dreta, hi trobarem un antic camí empedrat de muntanya que ens porta als peus d’una urbanització dins del terme de Benidoleig. Una vegada dalt i al nord es pot visitar una gran cisterna amb un bevedor i la caseta de la tia Àngela. Ara prenem un camí i desprès una carretera asfaltada per què pugem a la rbanització “Aldea de las Cuevas”. Arriba un cert momento en què la carretera es torna un camí de terra que ens du fins al mas d’En Durà. El camí segueix cap a l’oest, on trobem una altra caseta en què destaca una cisterna amb cúpula de forma cònica i amb una finestra per pouar. Continuarem fins el tossal Verd i comencem el descens cap a la vall de la Llosa, fins el corral de Matíes on finalitza la ruta. Podem tornar desfent el camí, anar via la Llosa o arribar fins a la font de la tia Xima (uns metres més amunt, a l’esquerra) enllaçant amb el PRV-53 Sender de Pedreguer. Des d’aquesta senda podem pujar al castell d’Aixa o baixar al poble per l’ombria.